Visa alla (2)

Flygande julgran blev osynlig över Uppsala

Publicerad

I eftermiddags skulle flygvapnet att visa upp en julhälsning över Uppsala. Vid halv tre flög ett antal stridsflygplan i en julgransformation.
Men det mulna vädret gjorde att Uppsalaborna fick nöja sig med att höra ljudet eftersom planen inte syntes.

Det är Skaraborgs flygflottilj F7 som traditionsenligt önskar svenskarna God Jul genom att flyga i julgranformation över landet. Flygningen är också en övning för piloterna att flyga i stor formation.

”Tider och platser kan komma att ändras i ett sent skede beroende på bland annat väder och civil flygtrafik. Var därför ute i god tid för att se vår julhälsning.”

I eftermiddags flög julgranen över Uppland. Klockan 14:25 skulle centrala Stockholm passeras, 14:28 Arlanda och vid halv tre-tiden flög granen över Uppsala. Men de låga molnen gjorde att planen inte syntes, utan bara hördes.

För mulet efter Uppsala

Och på grund av det mulna vädret blev Uppsala sista anhalt. Den fortsatta rutten västerut över Eskilstuna, Örebro, Karlsborg, Skövde och Lidköping ställdes in.

– Tyvärr har vädret utvecklat sig negativt för både er och oss. Jättetråkigt, naturligtvis, men flygsäkerheten går först och med låga molnbaser kommer vi ändå inte synas, skriver Flygvapnet på Facebook och tröstar med att rutten kommer att se annorlunda ut nästa år.

Under tisdagen flög julgranen över Västsverige. I över en och en halv timme flög sexton piloter i en julgransformation i 500 km/h på som lägst 400 meters höjd.

Kolla klippet ovan!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer