Foto: TT

Förfalskade glasögonreturer för 170 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Uppsala förfalskade under ett års tid returer hos optikern där hon jobbade. Totalt 172 245 kronor ska hon ha plockat ut innan hon upptäcktes.

Det var i samband med att butikschefen för optikern gick igenom returkvitton som det upptäcktes att det kvinnliga butiksbiträdet hade slagit in en retur och sedan betalat ut beloppet till sin mammas konto. Butikeschefen gick då igenom samtliga returer som kvinnan gjort under året som anställd och upptäckte att det inte rörde sig om en engångsföreteelse.

Vid 38 tillfällen hade kvinnan slagit in en falsk retur i butikens kassa och sedan fört över utbetalningen till sitt eget eller mammans konto. Beloppen som betalats ut var aldrig tillräckligt stora för att kassasystemets varningsprogram skulle märka av och larma om vad som hände.

Kvinnan erkänner att hon ligger bakom de falska returerna och berättar att hon gjorde det för att kunna betala av gamla skulder.

Hon döms till skyddstillsyn för trolöshet mot huvudman och ska betala 172 245 kronor i skadestånd till sin gamla arbetsgivare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.