Björn Brenner, Mellanösternanalytiker vid Försvarshögskolan Foto: Rickard Kilström/ Försvarshögskolan

Forskare: ”Demokratiskt tvivelaktigt”

Uppdaterad
Publicerad

Jeannette Escanillas (V) medverkan i Women's Boat to Gaza får kritik av Mellanösterforskare. ”Att aktivt gå emot en militärmakt till sjöss, oavsett dess folkrättsliga legitimitet, är inte fredligt och demokratiskt ytterst tvivelaktigt”, säger forskaren Björn Brenner vid Försvarshögskolan.

”Som forskare försöker jag framhålla både de positiva men också de problematiska delarna i Ship to Gaza-aktivismen”, skriver Björn Brenner i ett mejl till SVT Uppsala.

Vilken kritik finns mot organisationen Ship to Gaza?

Women's Boat to Gaza vill visa solidaritet med kvinnor i konfliktområden men uttalar knapp kritik mot Hamas och de övergrepp mot de mänskliga rättigheterna som pågår inne på Gazaremsan. Genom sådan ensidig kritik mot Israel spelar föreningen, olyckligt nog, istället extremisterna på båda sidor rakt i händerna, säger Björn Brenner.

Kritik mot alla aktörer

Vilka är de ”problematiska delarna” i Ship to Gaza?

– Det är visserligen så att stark kritik bör framföras mot den ohållbara situation som nu råder i Gaza. Sådan kritik måste dock rikta sig mot alla de aktörer som har del i att tillåta denna situation att fortgå, såväl Hamas som Israel, och även det internationella samfundet, säger forskaren.

Björn Brenner menar att fredliga och demokratiska medel är vad som bör användas när kritiken ska framföras.

– Särskilt när den kommer från svenska folkvalda politiker. Att aktivt gå emot en militärmakt till sjöss, oavsett dess folkrättsliga legitimitet, är inte fredligt och demokratiskt ytterst tvivelaktigt, säger Mellanösternforskaren.

Escanilla (V) svarar

Över en knastrig satellittelefon svarar Jeanette Escanilla (V) på kritiken.

– Ship to Gaza tar avstånd från Hamas. Vi borde diskutera hela konflikten. Varför är Gaza blockerat av Israel? Vad görs för att bryta blockaden? Jag vill att man ser konflikten från en mänsklig faktor. Det här uppdraget handlar om att stå upp för mänskliga rättigheter och att förbättra situationen för framför allt kvinnor, barn och äldre, säger hon.

Escanilla menar att om blockaden upphävdes skulle det innebära en positiv utveckling för det palestinska folkets framtid och att fred vore positivt för båda sidor.

– Vi åker inte till Gaza för att träffa Hamas. Vi åker för att träffa palestinska folket, framför allt kvinnor. Vi vill öppna för en dialog som vi önskar slutar i fred. Vi i vänsterpartiet är för en tvåstatslösning. Vi har inget samarbete alls med Hamas.

SVT Nyheter Uppsalas tidigare rapportering har mötts av kritik i sociala medier.

Läs mer: Escanilla (V) är med på fartyget

Women's Boat to Gaza beräknas nå Gaza den 5 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.