Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Forskaren Kerstin Bergh Johannesson följde svenskarna efter tsunamin. Foto: SVT

Uppsalaforskaren följde svenskarna i åratal efter tsunamin

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det 15 år sedan de meterhöga flodvågorna slog in mot flera områden i Sydostasien. 543 svenskar miste sina liv – men det var också många som överlevde.

Psykologen och forskaren Kerstin Bergh Johannesson har följt några av de människor som på ett eller annat sätt har kopplingar till katastrofen.

– Jag tror det är svårt att sätta sig in i när något sådant här ofattbart händer, säger hon.

I sin studie har Kerstin Bergh Johannesson följt svenskar fram till sex år efter tsunamin. Många har klarat sig relativt bra, men det finns dem som har haft det svårt flera år efter händelsen.

– Det kan bli posttraumatiska stressreaktioner med återupplevanden. Man inte vill tänka på det som hände.

Finns hopp kvar långt efter

Även om det har gått lång tid efter händelsen finns det fortfarande hopp om förbättring.

– Det kan ha gått 40 år efter en händelse och man kan ändå ha god hjälp av en behandling, säger Kerstin Bergh Johannesson.

Har sammanfattat nordisk forskning om tsunamin

Visa

Både svenska och norska studier av tsunamidrabbade visar att många har klarat den traumatiska händelsen relativt väl. Flertalet har lyckats återhämta sig över tid. Samtidigt visar forskningen på området, som nu sammanställts av Kerstin Bergh Johannesson i rapporten Psykosociala konsekvenser av tsunamikatastrofen 2004 ur ett nordiskt perspektiv, att det sex år efter katastrofen fanns personer som levde med posttraumatiska stressreaktioner.

”I de longitudinella undersökningarna bekräftades att grad av exponering och förlust av närstående visade samband med risk för symtom och nedsatt upplevelse av livskvalitet, står det i rapporten.

En stor del av uppföljningarna av svenska överlevande har skett vid Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri, vid Uppsala universitet, där Kerstin Bergh Johannesson är biträdande centrumchef.

Tsunamikatastrofen i siffror

Visa

20-30 meter var tsunamin som högst när den slog in över Acehprovinsen i Indonesien, det motsvarar höjden på ett vanligt niovåningshus

13 länder drabbades av flodvågorna

230.000 människor omkom

2 miljoner människor (minst) förlorade sina hem

55 nationers medborgare omkom i katastrofen

543 svenskar förlorade sina liv

15 svenska medborgare saknas fortfarande

Källa: FN/USGS/NE/Rikskriminalpolisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer