Foto: SVT

Nu ska kungsängsliljans hemligheter avslöjas

Uppdaterad
Publicerad

Kungsängsliljan är både mytomspunnen och omåttligt populär bland Uppsalaborna. Botaniker kartlägger blommorna på Kungsängen i södra Uppsala för femte året i rad – i hopp om att kunna få veta mer om blommorna.

– Vi räknar kungsängsliljorna för att försöka förstå vad det är som styr blomningen, säger botanikern Håkan Hytteborn.

Han och kollegan Håkan Rydin har fått tillstånd av länsstyrelsen att röra sig i naturreservatet, där det annars inte är tillåtet att vistas.

Kartläggningen av blommorna sker i samma rutor på tio gånger tio meter som det räknats kungsängsliljor i sedan 1930-talet. Även på 1980-talet räknades liljorna och nu sedan 2016.

För Håkan Hytteborn och Håkan Rydin har det nu blivit dags att sammanställa resultaten för att se i vilket skede väderleken spelar in.

– Vi kan jämföra blomningen mellan åren och förhoppningsvis förstå om det är vädret i mars-april som styr antalet blommor eller vädret under föregående år då de bygger upp lökarna, säger Håkan Rydin.

Hör inte hemma här

Liljorna upptäcktes på Kungsängen redan på 1700-talet, av en bekant till Linné som hette Bielke. Eftersom blomman egentligen hör hemma i Mellaneuropa tror man att den kommit till ängarna vid Fyrisån med avfall från någon trädgård för länge sedan.

Nu växer uppskattningsvis omkring en miljon kungsängsliljor på Kungsängen, och blomman är ett populärt motiv för Uppsalaborna att fotografera.

– Den har blivit en symbol, och det är ju lite roligt eftersom den egentligen inte ska finnas här, säger Håkan Rydin.

Hör honom och kollegan berätta mer om räknandet av kungsängsliljor i kilppet ovan.

Håkan Hytteborn och Håkan Rydin har räknat kungsängsliljor i fem år nu. Foto: SVT

Kungsängsliljan

Kungsängsliljan (Fritillaria meleagris på latin) är en lökväxt som är flerårig. Den växer på strandängar där det inte är för torrt och inte för fuktigt.

Liljan är Upplands landskapsblomma och är populär i trädgårdar.

Den största populationen finns på Kungsängen vid Fyrisån, och det är också därifrån den fått sitt namn.

Enligt myten om kungsängsliljan växer den vid Fyrisåns stränder efter ett slag mellan danskar och svenskar på 900-talet. För varje dansk som föll ska en röd lilja ha växt upp ur marken – och en vit för varje svensk. Svenskarna ska ha vunnit slaget och därför ska de vita liljorna vara mer ovanliga än de röda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.