Utanför Å-huset fick en förskoleklass under en workshop närma sig en eld. Foto: SVT

Barn lär sig leka med eld – på ett positivt sätt

Uppdaterad
Publicerad

20 elever från Valsätraskolan i Uppsala fick idag lära sig mer om eld. Tanken är att de ska få en mer positiv bild av elden.

På Å-huset i Uppsala fick idag en förskoleklass möta konstnären Florence Hermansson. Hon har en utställning om eld och läraren Åsa Jansson tyckte att det var en bra idé att eleverna besökte den.

– Eleverna lever i Gottsunda/Valsätraområdet där det brinner bilar och där det kanske är negativa upplevelser kring eldande över huvudtaget. Då tänkte jag att vi behöver vända det här och tänka att eld kan vara någonting positivt för människan och har alltid varit det egentligen. Vi vill skapa en annan tanke hos våra elever, säger Åsa Jansson.

Eleverna fick göra olika övningar och moment för att närma sig elementet. De fick vara nära en eld på gården, berätta om sina eld-minnen, teckna med sot och avslutningsvis veta mer om säkerhet kring brand. De ska senare besöka en brandstation för att förstärka sina tankar om säkerhet.

– Vi har väldigt många olika erfarenheter om vad eld är för oss. Det kanske blir många barn som för första gången idag får se en eld live alldeles nära sig och barn som kan berätta jättemycket om sina erfarenheter, säger konstnären Florence Hermansson.

Vad tycker ni om eld?

– Det värmer när man är kall och att det är jättemysigt, säger Maya Puccio.

Vad har ni gjort idag?

– Vi har lärt oss saker om hur man kan göra om det brinner, säger Betty Rodberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.