I förslaget skriver Liberalerna att det ställs stora krav för att bli utsedd till Europeisk kulturstad. Foto: Dan Pettersson/TT

”Gör Uppsala till Europas kulturhuvudstad”

Uppdaterad
Publicerad

Under dagens sammanträde i kommunfullmäktige kommer liberalerna att lämna en motion där man föreslår att göra Uppsala till kulturhuvudstad år 2029.

Uppsala var en två städer som inte gick vidare när man senast ansökte om att få bli kulturhuvudstad 2008. Tidigare år har Stockholm och Umeå utsetts som kulturhuvudstäder. I år är det Århus i Danmark som står för titeln.

– I Uppsala så är kultur väldigt viktigt. Det vore roligt att få hela kommunen att rikta in sig på mer kultur, säger Eva Edwardsson (L) som är andre vice ordförande i kulturnämnden i Uppsala.

Vill förbättra ansökan

Men nu vill alltså Liberalerna i Uppsala att man gör ett nytt försök med att inleda processen om att ansöka om kulturhuvudstad.

– Senast började vi med ansökan samma år som den skulle lämnas in. Man anställde också en konsultbyrå som skulle skriva ansökan. En kulturstad som Uppsala ska inte anställa ett konsultföretag för att skriva en sådan ansökan.

Vad säger övriga politiska partier om förslaget?

– Vi har inte stämt av med andra politiska partier, men vi är överens om att ta fram ett kulturpolitiskt program, säger Eva Edwardsson (L).

Kommer ställas krav

I förslaget skriver Liberalerna att det kommer att ställas stora krav för att bli utsedd till Europeisk kulturstad. Man vill också att medborgare och kulturrepresentanter ska få vara involverade i utformandet av ansökan.

– Det är inte lätt att vara kulturutövare i Uppsala. Kultur behöver bli en angelägenhet för fler. Att gå på museum och teater är en vana. Vi behöver större kulturdelaktighet, säger Eva Edwardsson.

Vad kommer det att kosta om kommunen satsar på det här?

– Det kommer nog att behöva satsas runt 100 miljoner kronor, men då ska man ju veta att regeringen också går in med lika mycket. Vi föreslår därför att man då avsätter kommande budgetöverskott i en kulturinvesteringsfond, så vi börjar spara i tid, säger Eva Edwardsson.

EU beslutar att utse en svensk kulturhuvudstad år 2022-2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.