BUP kan komma närmare ungdomar i Tierp. Mottagning öppnar förhoppningsvis efter sommaren. Foto: SVT

Försvann 2016 – nu kan BUP snart vara tillbaka i Tierp

Uppdaterad
Publicerad

2016 stängde barn- och ungdomspsykiatrin ner sin verksamhet i Tierp på grund av personalbrist. Nu finns planer på en återkomst. Regionrådet Malin Sjöberg Högrell (L) hoppas på nyöppning efter sommaren.

Vi tycker att det är angeläget att BUP i Tierp öppnas igen. Just nu pågår försök att rekrytera personal. Förhoppningsvis kan en mottagning öppna igen efter sommaren, säger regionrådet Malin Sjöberg Högrell (L).

Hon är osäker på om det finns pengar avsatta i budgeten, men det ska inte påverka öppnandenet.

– Vi öppnar i alla fall. Det här är en prioriterad fråga.

Varför är det viktigt att BUP kommer på plats igen i Tierp?

– Allra v

Malin Sjöberg-Högrell (L), ordförande i sjukhusstyrelsen Foto: SVT

iktigaste är att vården kommer närmare invånarna. Närheten till vården är viktig och genom att ha verksamhet i Tierp slipper många familjer problem med logistik.

Men vad talar för att ni får tag i personal nu?

– I Tierp har vi inte haft så mycket hyrpersonal, så förhoppningsvis ska det gå att få tag på folk, säger Malin Sjöberg Högrell.

– Vi har en uttalad ambition att återetablera oss i Tierp under året, säger Anna Servin Cervin, sektionschef vid barn- och ungdomspsykiatrin.

Viktig pusselbit för Tierps ungdomar

Kommuanlrådet i Tierp, Sara Sjödal (C) är glad över planerna och hoppas att BUP kan bli en viktig pusselbit runt ungdomar i kommunen som behöver specialkompetens.

– Skolan kan stötta, men aldrig behandla. Det är sjukvårdens

Sara Sjödal (C). Foto: SVT

uppgift.

Tillsammans tror hon att skolan, socialtjänsten och BUP kan ge ett bättre stöd än vad som är fallet i dag.

Hon är också inne på betydelsen av att få till en bättre tillgänglighet.

– Avstånden är inte att leka med, och tillgängligheten blev inte jättemycket bättre av att flytta in all verksamhet till Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.