SVT:s reporter Filip Jemtelius på plats i Vittinge. Foto: SVT

Försvunna mannens grannar: ”Alla är involverade”

Uppdaterad
Publicerad

Försvinnandet av en man i 75-årsåldern har rört upp känslor i Vittinge. Boende i området berättar för SVT:s reporter på plats att stämningen är tryckt.

– Alla känner honom, vi tycker det är tragiskt, säger grannen Bertil.

Han vill inte uttala sig framför kameran, men berättar att den försvunna mannen är väldigt skogsvan.

– Han har gått i skogen jämt, det är det som gör det märkligt.

Försvunnen man i Heby

Vittinge ligger i Heby kommun och har runt 600 invånare. En av de boende som SVT pratat med beskriver det som att det mest spännande som vanligtvis händer här är ”när posten kommer på morgonen”.

”Alla är involverade”

Men de senaste dagarna har vardagslugnet plötsligt bytts ut mot en stor sökinsats med poliser, militärer, hundförare och helikoptrar som hovrar i luften.

Grannen Birgit, som känner den försvunna mannen och hans familj, berättar att hela bygden engagerat sig i försvinnandet.

– Alla i Vittinge är involverade och tycker att det är hemskt, men man kan ju inte hjälpa till. Men det är redan väldigt många duktiga som letar.

Det här vet vi om försvinnandet

  • En man i 75-årsåldern bosatt i Vittinge i Heby kommun saknas sedan 15-tiden i söndags. Enligt polisen skulle han ut och plocka bär och svamp i skogen.
  • Polisen söker efter mannen med hjälp av både militär, helikopter, hundar och drönare.
  • På måndagsmorgonen hittades mannens bil en knapp kilometer från hemmet.
  • Klockan 12:26 på måndagen togs beslutet att inleda en så kallad särskild händelse.
  • Polisen misstänker inget brott i nuläget.
  • Mannen beskrivs som mörkhårig, med svart skägg och svart kortklippt hår. Han tros ha varit klädd i rutig skjorta, jeans och gummistövlar vid försvinnandet.
  • Polisen vädjar om tips från allmänheten som kan leda till att mannen hittas. Har du tips, ring polisen på 112 eller 114 14 vid mindre brådskande ärende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunnen man i Heby

Mer i ämnet