Foto: TT

Uppsala kvar på ”röda listan” när det gäller studentbostäder

Uppdaterad
Publicerad

När Sveriges förenade studentkårer gör sin årliga bostadsrapport står Uppsala fortsatt kvar på röda listan.

– Man kan tyvärr inte garantera bostad under första terminen vilket gör det komplicerat, säger Petter Elgh som är ordförande för Uppsalas teknolog- och naturvetarkår.

Det råder fortfarande kris på bostadsfronten för de nya studenter som kommer till Uppsala. I Sveriges förenade studentkårers (SFS) årliga bostadsrapport står Uppsala kvar på röda listan. Det innebär att studenter inte kan erbjudas ett förstahandskontrakt inom det första halvåret.

– Tyvärr är det tråkigt. Universitetet expanderar och ska starta sju nya program på tekniska naturvetenskapliga fakulteten. På Uppsalas största bostadsförmedling är det 3,5 års kötid så man kan tyvärr inte garantera bostad under den första terminen vilket gör det komplicerat, säger Petter Elgh som är ordförande för Uppsala teknolog- och naturvetarkår, UTN.

Värst för internationella studenter

Han menar att kårerna och nationerna får jobba med tillfälliga lösningar för de nya studenterna.

– Det vi gör de första veckorna är att våra faddrar erbjuder en säng eller soffa att sova på. De som drabbas hårdast är de internationella studenterna som inte har bostadsgaranti. De vet inte hur de ska få tag på bostäder, säger Petter Elgh.

Han tycker det är positivt att nationerna bygger bostäder i Majklockan och på Studentvägen, men att det inte är tillräckligt.

– Jag tycker definitivt att kommunen kan göra mer. De har väl byggt 2 000 nya bostäder de senaste åren.

Tror på fler korridorsrum

Petter Elgh tror att fler korridorsrum vore en bra lösning för de nya studenterna.

– Det byggs fler ettor. De är dyrare och mer populära. Folk vill bo själva, men det behövs fortfarande korridorsrum för de nya studenterna.

SFS bostadsrapport 2019

  • Tolv städer är rödmarkerade. Det betyder att nya studenter inte kan garanteras ett förstahandskontrakt under sin första termin. Dessa städer är: Göteborg, Halmstad, Jönköping, Karlskrona, Linköping, Luleå, Lund, Skövde, Stockholm, Umeå, Uppsala och Visby.
  • Tolv städer är gulmarkerade. Det innebär att förstahandskontrakt kan erbjudas någon gång under första terminen. Dessa städer är: Borlänge, Borås, Eskilstuna, Falun, Helsingborg, Kalmar, Karlstad, Kristianstad, Malmö, Norrköping, Växjö och Örebro.
  • Nio städer är grönmarkerade. De kan erbjuda nya studenter ett förstahandskontrakt inom en månad från terminsstart. Dessa städer är: Gävle, Karlshamn, Piteå, Skellefteå, Sundsvall, Trollhättan, Västerås, Örnsköldsvik, Östersund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.