Under tre veckor spelar ett åttiotal pojkar fotboll ihop under ett integrationsläger i Bålsta. Foto: SVT

Fotbollsläger i Bålsta ska bygga broar

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår ett fotbollsläger med fokus på integration i Bålsta. Tanken är att flyktingar och svenskfödda ska lära känna varandra genom att spela ihop.

Under tre veckor spelar ett 80-tal pojkar, mellan 13-18 år, fotboll ihop under ett integrationsläger i Bålsta. De flesta är pojkar som flytt hit, och några är pojkar som fötts här i Sverige. Tanken är att de ska lära känna varandra via fotbollen.

– Jag har fått mycket kompisar, både svenskar och från Afghanistan, säger Bagher Karimi som kom till Sverige för tio månader sedan.

Bakom projektet står bröderna och tidigare hockeyproffsen Marcus och Patrik Nilson.

– Är du med i ett lag och kommer in där snabbt, då brukar allt lösa sig väldigt snabbt. Man lär känna nya folk och nya kompisar och så. Det är a och o tycker vi när det gäller att få in de ensamkommande i klubbar så att de kommer in snabbt i samhället, säger Patrik Nilson.

Flera språk på planen

På planen fortsätter spelet. Det ropas och hojtas på olika språk. Majoriteten på lägret är flyktingar från olika länder och det är bara ett tiotal svenskfödda med. Det tror Patrik Nilson beror på att fotbollsklubben Håbo FF har fotbollsläger samtidigt.

Men inga tjejer är ju med heller?

– Det är inte så många ensamkommande tjejer som kommit och alla har fått frågan om att vara med, så mer kan vi inte göra, säger Patrik Nilson.

Kommunen stöttar lägret

Håbo kommun är också med i projektet.

– Fotboll är ju en samlingsplats, det är ju internationellt. Det är något som alla kan göra. Man träffas och har en sysselsättning på dagarna, säger Yvonne Sturesson-Ljungberg, avdelningschef för ensamkommande barn i Håbo kommun.

Förutom fotboll så står samhällsinformation och träff med bland annat polisen på schemat.

– De kommer också att få träffa polisen och gå igenom hur det är att komma till Sverige och vad det är som gäller, säger Yvonne Sturesson-Ljungberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.