Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tandläkaren Pia Munther Norling och tandhygienisten Kristin Markman berättar om hur det är att fråga patienter om våldsutsatthet. Foto: Elina Gleisner/SVT

Folktandvården i Uppsala frågar om våld – har upptäckt 200 drabbade

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 200 personer har vid sitt tandläkarebesök hos Region Uppsala uppgett att de är eller har varit drabbade av våld. Uppsala län är först i Sverige med att ställa den typen av frågor på rutin.

”Har du blivit slagen, hotad eller utsatt för våld i nära relation?” Den frågan ska alla patienter över 18 år få när de besöker Folktandvården i Uppsala län. Arbetssättet med att ställa frågor om våldsutsatthet har pågått sedan 2019 men först i maj i år har det kommit att bli en del av den dagliga rutinen.

– Om man vet att det är en fråga som man ställer till alla patienter, likväl som med rökning, så blir det naturligare, säger Kristin Markman som är projektansvarig och tandhygienist.

Förut ställdes frågan bara om det fanns indikationer på att patienten var utsatt, och då menar hon att många tandläkare upplevde att det var jobbigt.

I klippet ovan hör du en tandläkare i Enköping berätta om hur det är att ställa frågan.

Om patienten svarar ”ja”

Enligt Kristin Markman kan tandläkare eller tandhygienist ställa frågan vid varje besök och hon menar att det kan finnas en fördel med att upprepa frågan eftersom många våldsutsatta ofta svarar nej första gången.

– Våldsutsatta kan också ha en starkare tandvårdsrädsla eftersom våldet kan göra sig påmint i till exempel käkskador.  

Om en person uppger att hen är utsatt för våld kommer tandläkaren att ställa fler frågor och tillsammans hjälps de åt att hitta lämpligast hjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.