Sarosh Ramachandra odlar basilika och sallader utan jord och solljus i ett skyddsrum i Uppsala. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Här spirar ätbara grödor – utan jord och sol

Publicerad

I ett skyddsrum i Uppsala finns en odling som kan vara en av framtidens lösningar när det gäller matförsörjning. Här odlas basilika och sallader vertikalt i ett hydroponiskt system som inte kräver jord eller solljus.

Nere i skyddsrummet står två rader med prunkande grönska – det är basilika och olika typer av sallader. De har drivits upp i ett så kallat hydroponiskt system, där varken jord eller solljus krävs. Växterna suger upp vatten och näring i ett slutet system där vattnet cirkulerar runt och renas i ett UV-filter.

– Det kräver 95 procent mindre vatten än en konventionell odling. Vi använder inga bekämpningsmedel, säger Sarosh Ramachandra.

Han jobbar sedan tolv år tillbaka som forskare på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala. Sarosh Ramachandra är doktor i växtmolekylärbiologi och driver numera också företaget Eko Grönovation AB, med stöd av SLU. Han ville hitta ett smart sätt att kunna få fram närodlade färska grönsaker året om.

– Basilika och grönsaker kommer så långt härifrån. Jag tänkte: varför inte odla här hemma?

Sarosh Ramachandra är växtmolekylärbiolog på SLU. Han forskar bland annat på möjligheten att odla saffran i ett hydroponiskt system. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

I hans odling får det också plats 30 gånger mer på samma yta som en konventionell odling. På flera ställen i rummet finns sensorer som mäter pH, temperatur, fuktighet och hur mycket näring växterna tar upp.

Rotar sig i kokosfiber

Hydroponik är en gammal teknik, men Sarosh Ramachandra har med sin kunskap som växtmolekylärbiolog filat på den. Näringslösningen är sammansatt för att förhöja smaken. Ledbelysningen har en särskild våglängd som också påverkar smaken och växttakten. Dessutom odlas allt i komposterbart kokosfiber, till skillnad från de flesta andra odlingar som använder stenull, eller rockwool. Kokosfiber är ofta en restprodukt som vanligtvis bränns upp, men som här kommer till användning.

– Vi forskar också på möjligheten att odla saffran, säger Sarosh Ramachandra.

I klippet ovan kan du höra Sarosh Ramachandra berätta om hur odlingen fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.