Pandemin pågår och patienterna dör precis som förut poängterar Fredrik Sund, verksamhetschef för infektionsvården på Akademiska sjukhuset. Foto: Janerik Henriksson/TT/SVT

Infektionschefen: ”Folk gläds i sommarvärmen – men patienter dör”

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte över än. Pandemin pågår och patienterna dör precis som förut. Ändå trängs människor på uteserveringar och i lunchmatsalar. Det är Fredrik Sunds bild, verksamhetschef inom infektionssjukdomar på Akademiska, som nu ryter ifrån på Facebook.

”Jag ser stora, täta grupper med folk ute i sommarvärmen i glädje över tron att det är slut på virusspridningen, trots att alla kurvor talar för att det är fortsatt instabilt”.

Det skriver Fredrik Sund, verksamhetschef inom infektion på Akademiska, i ett inlägg på Facebook.

Coronaviruset i Uppsala

”Ingen avtrappning i sikte”

Han är orolig för att människor börjar slappna av och verkar ha glömt rekommendationerna när sommaren står för dörren.

”Patienterna behöver intensivvård precis som förut. Patienterna dör precis som förut. Ingen avtrappning i sikte”, skriver Fredrik Sund i inlägget som fått stor spridning.

”Hoppas jag har fel”

Han påminner om att det är viktigt att fortsätta följa råden om att tvätta händerna ofta, hålla avståndet, vara försiktig i kontakt med äldre och att stanna hemma om man är sjuk.

”Även om en del saker fortfarande debatteras kring spridningen hoppar inte virus godtyckligt flera meter mellan människor, det kräver närkontakt mellan människor eller överföring via ytor”, skriver han vidare.

Han avslutar med att han misstänker att stora delar av samhället har glömt bort vad som gäller, och att många saknar civilkurage att våga påminna varandra.

”Jag hoppas jag har fel”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet