Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Marielle Ecklund driver en frisörsalong i Uppsala,och just nu är det mycket tuffa tider för henne och många andra i branschen. Foto: SVT

Frisören Marielle riskerar konkurs – har startat upprop

Uppdaterad
Publicerad

Efter nya restriktioner vittnar många frisörer om avbokade besök i kombination med alltför höga lokalhyror. Salongsägaren Marielle Ecklund befinner sig mitt i krisen och anser att omsättningstödet för enskilda näringsidkare inte är utformat för alla.

–  Vi kommer att gå i konkurs om vi inte får den hjälpen som andra får, säger Marielle Ecklund.

Frisörbranschen är tillsammans med hotell- och restaurangverksamheter en av de hårdast drabbade branscherna på grund av coronakrisen, enligt statistik från Arbetsförmedlingen. Under mars förra året var 85 frisörer registrerade som arbetslösa i Uppsala län. I november ökade antalet till 139.

Marielle Ecklund startade sin salong i Uppsala sex månader innan pandemin bröt ut och har fått ett stort intäktstapp efter Folkhälsomyndighetens skärpta lokala allmänna råd.

Samlat in över 2 200 underskrifter

Nu i januari skickade Marielle Ecklund tillsammans med branschkollegan Elin Sjöström ett öppet brev till regeringen för att förklara hur akut läget inom frisörbranschen är.

– Vi samlade in namnunderskrifter från skönhetsbranschen för att visa på att vi inte är ensamma. Alla vi är hårt drabbade och hotas av konkurs, säger Marielle Ecklund.

Men det är ju många som får ställa om nu i spåren av pandemin, vad har du själv gjort för att få verksamheten att gå ihop?

– De som jobbar här i salongen hyr stolar under mig. Vi köper produkter av varandra, har mindre lagerhållning och har försökt få hyresnedsättning. Vi fick också göra oss av med vår receptionist efter alla avbokningar, säger Marielle Ecklund.

Näringsministern svarar

Regeringen har gett omsättningsstöd till företag under coronapandemin. I en skriftlig kommentar till SVT Uppsala förklarar näringsministern Ibrahim Baylan om de senaste ändringarna:

”Det är många enskilda näringsidkare som drabbas hårt av pandemin och de nya restriktionerna. Därför sänks omsättningsgränsen från 200 000 kr till 180 000 kr för att fler enskilda näringsidkare ska kunna ta del av stödet.”

Enligt Marielle Ecklund är stödet ändå inte utformat för alla, då 80 procent av frisörföretagarna driver enskild firma.

– Det kommer inte att hjälpa många. Det behöver vara mer individanpassat – att man ansöker baserat på månaden innan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet