Ventilationen måste förbättras när det blir fler elever i klassrummen. Foto: TT

Fulla klassrum kräver bättre ventilation

Publicerad

Nio skolor i Uppsala väntar just nu på att få bättre ventilation. ”Vi har väldigt fulla skolor”, säger skolchefen Ingela Hamlin.

Miljöförvaltningen har hittat många brister i städning och ventilation vid sina inspektioner av ett 30-tal Uppsalaskolor under året. Brister som påtalats för utbildningsförvaltningen.

– Det är bra att de gör sina kontroller så att vi får en bild av läget, säger Ingela Hamlin.

Ingela Hamlin.

Vad kan du som skolchef göra åt problemen?

– Vi försöker stötta rektorerna i det här med städningen. Det kan handla om att skapa nya rutiner eller hjälpa dem att byta städavtal.

Flera har fått föreläggande

Ventilationen är däremot utbildningsförvaltningen, och i förlängningen fastighetsägaren Skolfastigheter, som ansvarar för.

För tillfället ligger beställningar på översyn och förbättring av ventilationen för nio skolor. Flera av dem har fått ett så kallat föreläggande, ett direkt krav, från miljöförvaltningen att åtgärda ventilationsproblemen.

– Den kraftiga befolkningstillväxten har gjort att många skolor är fulla, men ventilationen ska såklart anpassas efterhand. Och till hösten har vi ju flera nya skolor som öppnar, säger Ingela Hamlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer