Kraftig brand i byggnad nära Årstaskolan

Publicerad

Storbranden i Årsta är släckt.
En brand som polisen misstänker är anlagd.
– Vi tror inte det är ”naturliga orsaker” bakom branden. En förundersökning om grov mordbrand är inledd, säger Linda Winge, befäl vid polisens regionledningscentral.

Larmet om storbranden i Årsta kom in till räddningstjänsten vid 16.30-tiden på torsdagseftermiddagen. Det rörde sig om en övergiven byggnad på Sparrisgatan i Norra Årsta. Byggnaden ligger i närheten av Årstaskolan och Årsta centrum.

Foto: Privat

Räddningstjänsten hade under inledningen av räddningsinsatsen problem med att ta sig in i byggnaden med rökdykare på grund av den kraftiga röken. Tre brandstationer var på plats tillsammans med ledningsbefäl.

Vid 18.40-tiden meddelade räddningstjänsten att man ännu inte kunnat gått in och söka av.

Ingen prognos

– Vi kommer bli kvar ett bra tag framöver, säkert större delen av natten. Vi kör med yttre släckning främst, säger Tobias Åkesson, ledningsoperatör.

Brand i närheten av Årsta centrum Foto: Privat

Men strax efter midnatt natten mot fredag konstaterade räddningstjänsten att branden var bekämpad, och en knapp timme senare kunde man lämna platsen.

– Ungefär vid 00.45 lämnade vi platsen. Då lämnade vi över till ett bevakningsbolag för att bevaka brandplatsen, säger Lars Madsen, ledningsoperatör på Storstockholms räddningscentral.

Spärrat av

Polisen tvingades spärra av runt om byggnaden för att räddningstjänsten skulle kunna få jobba utan att ha folk för nära och bli störda i släckningsarbetet.

Rökutvecklingen var mycket kraftig under inledningen av branden.

– Det är smockfullt med rök och vi försöker att få bort brandröken. Inga andra byggnader är i nuläget hotade, berättade ledningsoperatör vid Storstockholms räddningcentral vid 19-tiden på torsdagskvällen.

I nuläget kan inte räddningstjänsten uppge om någon person har blivit kvar i byggnaden, även om byggnaden anses vara ett övergivet rivningsobjekt. Byggnaden har tidigare använts som lokal för rättspsykiatrin.

Byggnaden ska vara övergiven enligt räddningstjänsten. Foto: Utryckning Uppsala

Polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand.

– Vi tror inte att det handlar om ”naturliga orsaker” bakom branden, som elfel eller liknande. Vi har inlett en förundersökning om grov mordbrand. Brandplatsen är fortfarande avspärrad, och vi räknar med att teknikerna kan ta en första titt på brandplatsen under förmiddagen, säger Linda Winge, befäl vid polisens regionledningscentral.

”Det brinner som sjutton”

Catarina Sjöberg arbetar på en djurklinik vid Årsta Centrum, och hon var en av många som oroades över den kraftiga rökutvecklingen i går kväll.

– Det brinner som sjutton, byggnaden är helt övertänd och nu börjar brandkåren spruta vatten på den.

Har ni fått några instruktioner om att evakuera?

Nej, bara avvakta. Jag kunde inte åka från jobbet som tänkt bara. Man får vänta tills det lugnar ner sig, säger Catarina Sjöberg.

Barn skrek och grät

Synthia Bintey Rahman som arbetar på Årstaskolan var ute med barnen vid halv fem-tiden då hon såg svart rök på himlen.

– Det var några föräldrar som kom och hämtade sina barn som undrade vad som hände. Några barn blev rädda och började skrika och gråta, berättar hon.

”Det är smockfullt med rök” Foto: Utryckning Uppsala

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer