Omfattande brand i skolkapprum – lokalerna utrymda

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten arbetar just nu med en tidigare brand i Stenhagenskolan i Uppsala. Skolan har utrymts och vid 13.15 var branden under kontroll, men man fortsätter med efterkontroller på platsen.

Enligt Storstockholms räddningscentral brinner det i en av enplansbyggnaderna som tillhör skolan.

– Det brinner i en av skolans tillbyggnader. Det är hot om fortsatt spridning till övriga delar och skolan är utrymd och säkrad. Men vi fortsätter att söka igenom lokalerna, säger ledningsoperatör Hans Eriksson.

Larmet om branden kom 12.32 och vid 12.41 var räddningstjänstens första styrka på plats.

I nuläget finns det inga uppgifter om att någon ska ha kommit till skada.

Teknisk undersökning väntar

Vid 13.15 var branden släckt, men räddningstjänsten fortsätter med eftersläckningsarbete och kontroller av skolan.

– Det verkar som att det har gått väldigt bra. Vi håller på och kontrollerar vinden nu, vi vill se att det inte blir någon spridning upp dit, men vi kommer trappa ner på antalet enheter där. Vår prognos är att vara klara till klockan 15, säger Hans Eriksson.

Hur omfattande var branden?

– Jag vet inte vilka byggnader som har påverkats. Det startade i kapprummet till en av skolans flyglar. Exakt hur det ser ut eller hur man kommer kunna nyttja byggnaderna vågar jag inte säga.

Enligt Daniel Wikdahl, rlc-befäl på polisen Region mitt, kommer en anmälan om mordbrand upprättas.

– Vi har hört lite personer på platsen och nu ska brandplatsen undersökas så fort det har svalnat, säger han.

Eleverna utrymdes snabbt

Stenhagenskolans tillförordnade rektor Karin Iversen, tycker att hela händelsen hanterats bra.

– Det var en ur personalen som såg att det kom rök ur byggnaden och slog larm direkt. Eleverna blev snabbt utrymda och pedagogerna sitter nu med barnen uppe i en av byggnaderna som inte påverkades av branden, säger hon.

Kommer det gå att använda lokalerna?

Det kommer inte gå att använda den de närmaste dagarna, men Skolfastigheter är här och kollar hur svåra skadorna ser ut. Nu får vidare utredning visa vad som hänt och varför det började brinna, säger Karin Iversen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.