Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fyra Upptåg blev fast i depån i Gävle på tisdagen. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fyra Upptåg blockerade av urspårat tåg

Uppdaterad
Publicerad
Fyra av UL:s lokaltåg Upptåget är fast vid en tågdepå i Gävle och kommer inte ut i planerad trafik. Orsaken är att ett annat tåg spårat ur och blockerat Upptågen.

Händelsen inträffade i Gävle vid 13-tiden på tisdagen.

– Ett annat tåg har spårat ur och blockerar våra tåg. På grund av det är våra tåg inlåsta, vi får inte ut våra fordon. Det kan bli förseningar och inställda avgångar, säger Helena Klange, presschef på UL strax efter olyckan.

Hur stor del av era Upptåg utgör de här fyra tågen?

– Det är hälften av tågen på sträckan som är inlåsta.

Växel slog om under lok

Tågurspårningen har inte orsakat några personskador, och inga resenärer fanns på Upptågen i depån.

– Det var ett Green Cargo-lok med en godsvagn som passerade en växel när växeln slog om under loket. En vagn spårade ur i låg hastighet. Det var odramatiskt och ledde inte till några stora skador men det blockerade lite olyckligt spåren in till depån i Gävle där UL-tågen står. Det var en liten händelse som fick stora konsekvenser, säger Håkan Sjöström, vid Green Cargos presstjänst.

Växeln gick sönder i samband med att tåget körde på den och därmed spårade vagnen ur. Vid 15-tiden hade godståget forslats bort.

Eftersom händelsen inträffat på ett industrispår ligger det inte under Trafikverkets ansvar, utan hos Jernhusen.

Kan bli trångt på kortare tåg

– Det tekniska felet vid växeln gör att inga tåg kommer in eller ut. Nu ska växeln lagas och den prognos vi har nu är att trafiken kommer att kunna köra där vid 17.30 igen ikväll, säger Cecilia Granath, pressansvarig vid Jernhusen.

Avgången 15.38 från Gävle till Uppsala har ställts in. I övrigt räknar UL med att kunna trafikera samtliga sträckor under eftermiddagen. För istället för att ställa in avgångar väljer man att köra med kortare tåg.

Ska man räkna med att det blir trångt på tågen i eftermiddagstrafiken?

– En begränsad kapacitet på tågen skulle kunna innebära mer trängsel på någon avgång. Man kanske får räkna med att det tar längre tid att komma hem, säger Helena Klange.

Upptåget trafikerar sträckan Uppsala-Gävle samt Sala-Uppsala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer