Inspirationen är hämtad från närmiljön, bland annat Hästens skofabrik som låg alldeles i närheten. Foto: SVT

Gångtunnel mjukas upp av 28 meter konst

Publicerad

Nu har gångtunneln vid polishuset i Uppsala fått sin konstnärliga utsmyckning. Ett 28 meter långt konstverk där det mjuka uttrycket ska ge en tryggare känsla.

Konstverket är 28 meter långt och inspirationen är hämtad från närmiljön, bland annat Hästens skofabrik som låg alldeles i närheten.

Konstnären har från början använt textil som fotograferats av och sedan tryckts på stora skivor.

– Det är viktigt att få in mjuka värden i en annars hård stadsbild, säger Carina Marklund, konstnär.

Ska öka trygghetskänslan

– Det textila är det första som möter oss när vi föds och när vi dör sveps vi in i textil. Det är något som vi känner oss hemvanda och trygga med, säger Anna Ehn, intendent för offentlig konst på Uppsala kommun

Det är gångtunneln vid polishuset I Uppsala som fått sig ett konstnärslyft. Foto: SVT

Uppsala kommun har bekostat konstverket som fått ett högt klotterskydd och som man hoppas ska öka känslan av trygghet för den som passerar i gångtunneln.

– När man gör om tunnlar så ser man till att göra ljuset bättre och så kanske man distraheras lite av konsten på väggen, och vips så är man ute ur tunneln, säger Anna Ehn

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.