För att hålla blodlagren i schack kan man vara gästblodgivare på blodcentralen i Uppsala. Foto: Emilie Olsson/SVT

Gästblodgivare viktiga för att öka blodlagren

Publicerad

Nu under semestertider är det många blodgivare som går på ledighet. Men behovet av blod finns året om och nu flaggar Akademiska sjukhuset för att det kan bli kris.

För att hålla blodlagren i schack kan man vara gästblodgivare på blodcentralen i Uppsala. Denna möjlighet finns även på flera håll i landet. Är man på tillfälligt besök i en annan del av Sverige så finns alltså den möjlighet att ge blod trots att man inte är därifrån.

– Tanken man hade var att det skulle bli fler. Vi har nog bara omkring 350 stycken per år som kommer till Akademiska sjukhuset som gästblodgivare, säger överläkare på Blodcentralen på Akademiska sjukhuset Folke Knutson.

Samverkande bloddatasystem

Blodcentralerna har anslutit sig till ett samverkande bloddatasystem och det gör att man kan skicka uppgifter om blodgivaren elektroniskt mellan bloddatasystemen. För att kunna vara gästblodgivare måste gästblodcentralen och hemmablodcentralen vara anslutna till gästblodgivning.

Brist på vissa blodgrupper

– Vi har väldigt låga nivåer på blodgruppen B negativ men det är väldigt få som har den blodgruppen. Det finns en möjlighet att använda noll negativt blod om det skulle behövas, säger Folke Knutson.

Blodets väg från blodgivaren till en medmänniska innehåller flera steg. Det ska testas, centrifugeras, delas upp för att sedan ges till den som behöver.

”Ge blod”

Som kvinna kan man lämna blod högst tre gånger per år, och som man fyra gånger.

– Blod kan inte ersättas. Man kan bara göra en gåva från en människa till en annan och det är genom att livrädda. Det avgör liv eller död – så lämna blod, säger Folke Knutson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.