Team Sweden Junior Allgirl Elite har vunnit historiskt JVM-guld. Alla aktiva kommer från GF Uppsalaflickorna.

Uppsalaflickor vann historiskt VM-guld i cheerleading

Uppdaterad
Publicerad

För första gången i historien har ett svenskt lag tagit hem en VM-titel i cheerleading. Vinnarlaget heter Team Sweden Junior Allgirl Elite, och både de aktiva och tränarna kommer från GF Uppsalaflickorna.

– Det känns helt fantastiskt. Vi har verkligen kämpat för det här i flera år, säger Estrid Kaarme.

Just nu pågår junior-VM och VM i cheerleading i Orlando, USA. Det var sent i natt, svensk tid, som det stod klart att Sveriges juniorlandslag, som är hemmahörande i Uppsala, hamnat högst upp på prispallen.

– Det känns ofattbart att vakna upp som världsmästare i dag, säger Estrid Kaarme från GF Uppsalaflickorna, när SVT Nyheter Uppsala når henne tidigt på onsdagsmorgonen, amerikansk tid.

Förra året vann GF Uppsalaflickornas juniorlag, Excaliburs, Svenska mästerskapen i cheerleading. Därför fick de nu respresentera Sverige i VM i klassen ”Cheer Junior Allgirl Elite” som är den mest avancerade. När alla lag i tjejernas kategori hade framfört sina program i går valde juryn ut tre som fick komma upp på scenen. Sedan räknades bronsmedaljören upp, följt av silvermedaljören. Andraplatsen gick till Norge, och tredjeplatsen till USA.

– Det går inte att beskriva känslan när vi ropades upp som guldmedaljörer. Det var en smula förvåning och jättemycket glädje, säger Estrid Kaarme.

Tränat och kämpat hårt

Team Sweden Junior Allgirl Elite består av 25 tjejer i åldrarna 12 till 16 år, samt tränarna Malin Almskoug, Nicole Helgsten, Elin Svensson och Helena Green. De har tränat hårt och länge inför VM, och varit USA för att ladda upp sedan 16 april.

– Det har inte riktigt sjunkit in än att vi har vunnit, men det känns helt otroligt, säger tränaren Elin Svensson.

När Team Sweden Junior Allgirl Elite korades till världsmästare på arenan i Orlando i går stod Elin Svensson och de andra tränarna vid sidan av mattan där tjejerna stod.

– När deras namn ropades upp kände jag bara ren och skär glädje. Det gick inte att hålla tillbaka tårarna vi bara grät rakt ut, säger Elin Svensson.

Laget har även stor support från sina familjer. Många av dem är på plats i USA.

– Utan dem hade resan inte varit möjlig. Vi är så stolta och tacksamma för allt stöd som vi har fått från dem, säger Estrid Kaarme.

I dag och under fredagen fortsätter världsmästerskapen i cheerleading, då seniorerna gör upp om VM-titeln. Sverige har tre lag med – Sverige Team Sweden Allgirl, Team Sweden Cheer Pom och Team Sweden Coed.

I klippet ovan kan du se Team Sweden Junior Allgirl Elite framföra sitt vinnarprogram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.