Brand i tjugo meter hög silo – var tvungen att tömmas

Uppdaterad
Publicerad

En tjugo meter hög silo i Hargshamn utanför Östhammar har invändigt fattat eld. Nu brinner det i vetet som fyller silon, vilket gör att räddningstjänsten ska tömma hela innehållet.

– Det brinner likt det kan göra på en soptipp, det vi kallar för glödbrand, säger ledningsbefälet på räddningscentral mitt.

Strax efter 07 på onsdagen kom ett larm om rökutveckling från en silo fylld med vete. Det visade sig handla om en glödbrand, vilket nu innebär att silon behöver tömmas för att branden ska kunna släckas. Trots att värmeutveckningen har kunnat lokaliseras till silons sjätte våning, är arbetet svårt då silon är en sluten behållare.

– När det brinner i ett tillslutet område är inte lågorna öppna utan det glöder istället långt ner i innehållet, säger ledningsbefälet på räddningscentral mitt.

Inom de närmaste fyra timmarna ska räddningstjänsten arbeta för att kunna lämpa ut innehållet i silon och förhoppningsvis kunna släcka branden.

– Det har lugnat ner sig nu. Vi konsoliderar läget och ser över skadorna. Sammanlagt rör det sig om kanske 200 ton spannmål – vilket är en begränsad mängd, säger Anna Carlström, informationschef vid Lantmännen Lantbruk.

Hur branden uppkom är i nuläget oklart.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer