Göran Lambertz stämde staten, beviljas skadestånd på 18 000 kronor. Foto: TT

Lambertz begärde en miljon – får 18 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Göran Lambertz kommer att få 18 000 kronor i skadestånd efter att ha suttit frihetsberövad i två veckor, skriver Dagens Juridik.

Enligt Justitiekanslern har våldtäktsutredningen mot Lambertz varit både ”noggrann och gedigen”.

Göran Lambertz har rätt till ersättning efter att ha suttit häktad misstänkt för våldtäkt. Det konstaterar Justitiekanslern i ett svaromål, skriver Dagens Juridik.

Summan, 18 000 kronor, är dock betydligt mindre än de miljon kronor som Göran Lambertz krävde efter att han släpptes från häktet.

”Statens svar var det väntade. 18 000 kronor är standardersättningen. En miljon kronor begärde jag för att det skulle bli rättegång, för så mycket skulle staten aldrig medge.”, kommenterar Göran Lambertz beslutet i ett sms till SVT.

Ärendet kommer att drivas vidare som ett tvistemål.

”Nu blir det en rättegång om några av de fel som jag menar begicks”, skriver Lambertz.

Utreddes för våldtäkt

Det var i mars som Lambertz frihetsberövades i drygt två veckor efter att ha anmälts för att ha våldtagit en ung kvinna under julhelgen 2020. Förundersökningen mot Göran Lambertz lades ned och han släpptes ur häktet.

Under tiden som frihetsberövad skrev Lambertz en stämningsansökan om oskyldigt frihetsberövande. I stämningsansökan krävde Lambertz att han skulle ersättas med en miljon kronor, bland annat för den publicitetsskada som han utsatts för under processen.

Han anklagade också delar av rättssystemet för tjänstefel.

JK: Utredningen var gedigen

JK skriver i sitt svar att Lambertz har rätt till ersättning på grund av det lidande ha utsatts för som frihetsberövad, vilket är praxis för personer som blivit häktade utan att dömas.

Enligt JK har våldtäktsutredningen i sig varit ”noggrann och gedigen”, skriver Dagens Juridik. Göran Lambertz skadeståndskrav på en miljon kronor ska därför nekas.

Göran Lambertz har en bakgrund som bland annat Justitiekansler och justitieråd i Högsta domstolen. Fram till mitten av mars satt han i Lagrådet, som på uppdrag av regeringen granskar lagar.

Den som har varit frihetsberövad utan att sedan bli dömd för gärningen har i regel rätt till ersättning av staten enligt lagen om ersättning vid frihetsberövanden och andra tvångsåtgärder (1998:714), frihetsberövandelagen.

Enligt Justitiekanslerns praxis bestäms ersättningen för lidande i normalfallet till 30 000 kr för den första månaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göran Lambertz

Mer i ämnet