Foto: SVT

Gottsundaborna berättar om sina liv i dokumentärserie

Uppdaterad
Publicerad

I över två år har regissören Anders Land träffat Gottsundabor för sin dokumentärserie ”Vi är Gottsunda”, och nu når serien sitt slut.

– Syftet med filmen från början var att låta Gottsundaborna själva berätta om det som känns viktigt för dem, säger Anders Land, regissör.

Upprinnelsen till dokumentärserien började 2016 under några turbulenta dagar där media visade en ensidig, negativ bild av Gottsunda som förort, menar Anders Land.

Han ville vända på den bilden och göra den mer nyanserade, vilket resulterade i en dokumentärserie där Gottsundaborna hamnade i fokus.

Från början bestämdes att det skulle bli fyra avsnitt under två år och den första filmen publicerades i november 2017. Uppsala kommun står bakom projektet ekonomiskt och Studiefrämjandet och KFUM är projektägare. Idéen har varit att utforma serien som en medborgardialog där alla som vill i Gottsunda får komma till tals.

 – Det blir som en medborgardialog i fyra delar, säger Anders Land.

Den sista och fjärde delen av dokumentärserien Vi är Gottsunda visas på lördag i Kulturpunkten under Gottsundadagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.