Gottsunda Centrum i Uppsala Foto: Kid Svedberg

Nya nattvandrarna Gottsundamammorna får ros av polisen

Uppdaterad
Publicerad

Gottsundamammorna är en kraft som Uppsalapolisen menar gör skillnad i socialt utsatta områden om till exempel Gottsunda. Enligt polisen driver den nya gruppen, som är nattvandrare, på och stöttar för ett tryggare samhälle.

Gottsunda räknas enligt polisen som ett särskilt utsatt område. Definitionen för ett utsatt område är en plats där den socioekonomiska statusen är låg och där kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Det förekommer hot och utpressning och offentliga våldshandlingar som riskerar att skada tredje man. Det finns också ett utåtagerande missnöje mot samhället i området.

Gottsunda i Uppsala är ett av de utpekade områdena i Sverige – tillsammans med ytterligare ett 50-tal. I stadsdelen har det därför tillkommit en ny grupp nattvandrare: Gottsundamammorna – som är den senast tillkomna av de nattvandrargrupper som går i antingen kommunal eller frivillig regi.

Gottsundamammorna som kom till hösten 2017, då den sociala oron var påtaglig i stadsdelarna Gottsunda och Valsätra.

Social oro

Bland annat brändes bilar och stenar kastades mot blåljuspersonal och kollektivtrafik vid flera tillfälen.

– Staten och myndigheterna kan inte ordna allt. Därför behöver vi de här goda krafterna, kommenterar Annika Svensson, områdespolis i Uppsala, i ett pressmeddelande.

I Uppsala län finns omkring 20 nattvandrargrupper enligt polisens beräkningar. Gottsundamammorna nattvandrar och träffar ungdomarna på kvällar och nätter för att förebygga bråk.

– Vi har fått så mycket positiv respons av ungdomarna, kommenterar Dalila Moghrabi, samordnare för Gottsundamammorna.

”Brygga”

Enligt Moghrabi kan nattvandrargrupper som Gottsundamammorna vara en överbryggande bro mellan myndigheter och föräldrar, där de bland annat kan hjälpa till med att förklara hur det svenska samhället fungerar.

Områdespolisen Annika Svensson anser att de olika typerna av samhällsengagemang är lika viktiga – detta eftersom de nattvandrarna kan nå specifika grupper på ett sätt som kanske inte andra insatser kan i alla fall.

– Det är tillsammans vi kan göra skillnad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer