Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Grand har börjat livesända alla sina kvällsevenemang. Foto: Tor Röjerås

Grand räddningen för ungdomar när fritidsgårdar stänger ner

Publicerad

När fritidsgårdarna i Uppsala fick order om att hålla stängt ställde kulturhuset Grand om hela sin verksamhet. Nu livesänds alla evenemang, och ungdomarna kan istället delta via telefon och chatt.

– När livet kastas om är det här jätteviktigt för den psykiska hälsan, säger fritidsledaren Moa Pettersson.

Uppsalas fritidsgårdar har fått besked att de måste ställa in sina kvällsaktiviteter fram till den 13 december, i alla fall på plats. För kulturhuset Grand innebar det här att man utvecklade ett koncept de har haft sedan i våras.

Sedan pandemins början har man jobbat med att digitalisera sin verksamhet. Alla konserter har livesänts, och nu ställer man om även sina andra ungdomsaktiviteter.

– Jag tror och har märkt att det är jätteviktigt att man ändå får någon typ av vardag som rullar utanför skola och hemmet. Och det har blivit extra tydligt nu att ungdomarna har olika hemförhållanden och behov att prata, dels med oss men också andra ungdomar.

Hela Fritid Uppsala gör nu en digital omställning, och Grand är en förebild för hur man kan gå tillväga.

– Vi håller på att sprida det vi gör här på Grand så att andra ska kunna ta efter. Men det är också ett utbyte av tankar och idéer med de andra fritidsgårdarna som vi också kan dra nytta av, säger Moa Pettersson.

Se mer från studion på Grand i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet