Det har pågått utgrävningar på statt-tomten de senaste åren. Foto: SVT

”Gropen” kan bli hotell igen

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt hotell där det gamla stadshotellet stått. Det är det senaste förslaget för den så kallade gropen i Enköping.

Diskussionerna om den gamla statt-tomten har pågått i snart 20 år. Då köptes tomten av Peab, som ville bygga bostäder på platsen. Gamla stadshotellet revs 2010 och 2016 köpte kommunen tillbaka tomten från Peab, då idén om bostäder skrotats.

Under 2017-2018 pågick arkeologiska utgrävningar på platsen. Genom åren har det funnits många idéer om vad som ska byggas på tomten, till exempel ett nytt kulturhus.

Men nu ska alltså politikerna ta upp frågan om ett hotell. Ett förslag som enligt kommunstyrelsens Plan- mark- och exploateringsutskott har goda förutsättningar för att stärka Enköpings centrum på lång sikt. Och enligt signaler från näringslivet behövs det fler hotell i staden.

– Det som byggs på platsen måste bidra till centrums utveckling, det ska bli liv och rörelse runt torget igen. Och då passar ett hotell med kanske handel eller restaurang i botten bra, säger Ulrika Ornbrant, (C), kommunalråd och ordförande i utskottet.

Reaktioner att vänta

Hon tror att det finns en politisk enighet kring förslaget om ett hotell.

Tomten har ju varit omdiskuterad länge, vad tror ni Enköpingsborna säger om hotellidén?

– Jag hoppas de kan tänka sig det här, reaktionerna kommer inte att låta vänta på sig – stan är liten så vi kommer nog få ta del av tongångarna.

Om allt går som det ska kommer det ändå dröja några år innan ett nytt hotell är på plats där groopen legat.

– Vi vill att tjänstemännen inleder arbetet med att söka hotelloperatörer, säger Ulrika Ornbrant.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadshotellet i Enköping

Mer i ämnet