”Efter årsskiftet komemr det nog märkas att vi tagit över gruvan” konstaterar Per Berglund.

Gruvdriften dröjer minst två år

Publicerad

I går blev det klart att köpet av Dannemora gått igenom. Men det lär dröja innan gruvdriften kan återupptas.

– Jag tror inte att vi kommer att ha någon gruvdrift de närmsta två åren. Dels handlar det om att vi behöver få alla tillstånd som krävs, vilket tar tid. Dels så kommer vi att vänta på ett bättre malmpris. Den malmen som finns i marken är värd ungefär 11 miljarder i dagsläget, med tidigare malmpris var den värd 20-25 miljarder, förklarar Per Berglund som ligger bakom aktiebolaget Grundstenen som köpt gruvan.

Satsar på andra verksamheter

Det betyder dock inte att området kommer att stå orört fram de närmsta åren. Per Berglund förklarar att de kommer att ägna sig åt andra verksamheter.

Dannemora gruva

– Vi kommer att ha ett fokus på recycling, det ligger oss varmt om hjärtat i alla dess former.

Per Berglund slår dock fast att gruvdriften är den huvudsakliga verksamheten på sikt.   

Mer action efter årsskiftet

Hur kommer ortsborna märka av att gruvan nu fått en ny ägare?

– Till en början kommer det nog inte märkas så mycket. Det kommer röra sig lite mer folk här, men sen efter årsskiftet kommer det nog hända mer.

Vad kan du säga om framtida arbetstillfällen?

– Det är alldeles för tidigt att säga, men vi har redan anställt några personer. Jag tycker att det här ska bli roligt, det är ett helt fantastiskt område med helt sanslösa möjligheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dannemora gruva

Mer i ämnet