Florarnas naturreservat är ett stort myr- och skogsområde i norra Uppland som sträcker sig över både Tierps och Östhammars kommun. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Gruvplaner nära naturreservat oroar

Publicerad

Det finns långtgående planer på starta ny gruvbrytning i Norduppland – problemet är bara att området gränsar till naturreservatet Florarna. Gruvbrytning så nära riskerar att förstöra miljön, menar Östhammars och Tierps kommuner som har invänt mot planerna.

– Det är svårt att se att vi kan ha en gruvverksamhet intill ett av länets finaste biotoper, säger Jenny Lundström (MP) i Tierps kommun.

– Vi ska inte stoppa företag som vill undersöka våra marker, säger Martin Wahlsten (SD) gruppledare i Östhammars kommun.

Området som företaget McKnight Resources vill undersöka ligger kant i kant med naturreservatet Florarna. Bergsstaten har gett företaget ett första undersökningstillstånd att visuellt undersöka markerna.

Hör företaget om planerna i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer