Foto: Johanna Sunqvist, 1q Värmlands Nation

Gustaf Fröding till Värmlands nation

Uppdaterad
Publicerad

Värmlands nation tycker att det är dags att Uppsala får en offentlig staty av Gustaf Fröding.

År 1880 skrev värmlänningen Gustaf Fröding in sig på Uppsala Universitet och blev samtidigt en engagerad medlem av Värmlands nation.

Vid hans bortgång åtog sig nationen att för all framtid vårda hans grav på Uppsala Gamla kyrkogård. För några år sedan såg de även till att Frödings systrar, Hedda och Cecilia, som ligger begravda intill Gustaf, fick sina gravplatser synliga genom att bekosta deras tidigare obefintliga gravstenar.

Någon examen tog Gustaf Fröding aldrig vid Uppsala Universitet men för nationen blev han en viktig person.

– Vad vi vet finns det ingen offentlig staty av Gustaf Fröding i Uppsala och det tycker vi att det borde finnas eftersom han har varit en så viktig person både för oss, för Uppsala och för Sverige, säger förste qurator vid Värmlands nation, Johanna Sundqvist.

Nu hoppas de därför få ihop pengar via donatorer för att uppföra en gjuten byst av Gustaf Fröding. Stayn ska placeras utanför nationens stora entré och Johanna Sundqvist hoppas att den ska kunna ta plats innan nästa sommar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.