• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Håbo kommun köpte lysrör till överpris av bluff-företag

Uppdaterad
Publicerad

Mellan 2011 och 2012 köpte Håbo kommun in närmare 7 000 lysrör till en kostnad på omkring 1 miljon kronor. Företaget bakom fakturorna finns numera med på Svensk handels svarta lista över bluff-företag.

Vanliga förbrukningsvaror till extrema överpriser, reklam på okända hemsidor som få någonsin besökt och jobbannonser till tjänster som redan är tillsatta. SVT har gått igenom tusentals bluff-fakturor som betalats av kommuner, landsting och myndigheter – och kan visa vad svenska skattepengar gått till.

Fakturorna är skickade till kommuner från företag som står på varningslistor hos andra hos branschorgan.

De två största varningslistorna i Sverige kommer från konsultbolaget Förenade bolag och arbetsgivarorganisationen Svensk handel. De är till för den som vill kontrollera vem man fått en faktura ifrån och finns därför tillgängliga på nätet, helt öppna för alla, och bygger på information från personer som redan drabbats. 

– Man publiceras på en varningslista av en anledning och det är på grund av någon form av problem. Det har inträffat klagomål eller någonting stämmer inte i försäljningen, säger Ludvig Isaksson, kommunikationsansvarig på Förenade bolag.

Håbo kommun

Samtliga kommuner i länet har köpt produkter av bluff-företag. I Håbo kommuns fall har man köpt överprisade lysrör av bluff-företag – med skattemedel för omkring 1 miljon kronor. Sammanlagt köpte man nästan 7 000 lysrör mellan åren 2011 och 2012. Företaget bakom fakturorna finns på Svensk handels svarta lista över blufföretag.

– Vi känner oss lurade. Vi har mycket att lära oss av det här. Hade vi gått en annan väg hade vi fått ett annat pris, Tobias Arvidsson, kommundirektör Håbo kommun.

Håbo kommun bytte leverantör när det oskäliga priset upptäcktes. De omkring 7 000 lysrören har använts av kommunen.

– Kommuner har en enorm problematik med detta och en bristande förståelse för vad problemet egentligen är. Det gör tyvärr att det är som upplagt för angrepp, säger Ludvig Isaksson på Förenade bolag.

SVT Uppdrag granskning

I reportaget Sverigefakturorna har Uppdrag gransknings team rest genom Sverige för att ta reda på hur vaksamma kommunerna är med svenska skattemedel. Reportaget finns att se på SVT Play från och med klockan 12 och sändes på SVT1 klockan 20 onsdagen den 10 oktober 2018.

Reportaget Sverigefakturorna: del 2 finns att se på SVT Play och sänds på SVT1 onsdagen den 24 oktober 2018. I reportaget söker Uppdrag gransknings team efter de som lurat skattebetalarna på mångmiljonbelopp – och själva tjänat stora pengar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.