Sanna Lehtonen var inte nöjd med sin och elevernas situation på Västerängsskolan – därför sade hon upp sig.

Stort missnöje: Var fjärde lärare sade upp sig från Håboskola

Uppdaterad
Publicerad

Läraravhoppen har duggat tätt på Västerängsskolan i Bålsta under våren, och den höga personalomsättningen sticker ut i länet.

– Det säger en hel del om arbetssituationen, och jag tycker att man kan kalla det för en massflykt, säger läraren Sanna Lehtonen, en av dem som lämnar.

Ett tiotal lärare, ungefär en fjärdedel av lärarstyrkan, har sagt upp sig. Och räknar man ihop pensionsavgångar och anställda som inte får sina kontrakt förlängda är det hälften av personalen som försvinner.

Svårt att få gehör från ledningen

Sanna Lehtonen tror att personaltappet hänger ihop med att stora delar av personalen inte känner att ledningen lyssnar. Problem med tystnadskultur är en annan faktor som lyfts fram, och att arbetsbelastningen är för hög.

Klippet: Hör i klippet om varför Sanna Lehtonen sade upp sig, och  om vad kommunen vill göra.

Att det finns ett missnöje på skolan bekräftas av Kristina Lundbäck, bitr. kommunombud LR Håbo.

Kristina Lundbäck, biträdande kommunombud, LR Håbo Foto: SVT

– Läraravhoppen har orsakats av arbetsmiljöproblem. Redan i julas sade facket till om att kommunen måste vidta åtgärder, men personalen måste ha tyckt att det har hänt för lite och för sent, säger hon.

”Vi kan inte lösa allt på en gång”

Stefan Grybb, skolchef i Håbo kommun, beklagar att lärare inte är nöjda. Han har lagt upp ett 12-punktsprogram för en attraktiv skola 2030.

– Vi kan inte lösa allt på en gång, och vi måste ha en plan, säger han.

På Västerängsskolan är nu alla tjänster tillsatta, enligt Stefan Grybb.

– Många av dem som har sagt upp sig besitter lång erfarenhet, och när de nu byts ut så blir det en ökad arbetsbelastning för ordinarie personal. Och det kommer att ta tid och gott ledarskap för att få till en bra verksamhet, säger Kristina Lundbäck.

Håbo sticker ut – ovanligt med stora lärartapp på skolor

Nej, nej, nej. Så svarar skolcheferna i Uppsala, Älvkarleby och Enköping om de har skolor där många lärare sagt upp sig. Liknande svar kommer också från Östhammar, Heby och Tierp.

Ingen annan skola i länet har haft en större rotation på personalen, det visar de svar som SVT fått in från majoriteten av länets skolchefer.

Intern rörlighet, flytt från orten, få upp sin lön genom att flytta till en annan kommun, nya uppdrag, nya utmaningar, är vanliga orsaker som skolcheferna anser ligger bakom lärarrörelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.