Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Filippa berätta om varför hon bar pepparsprayen och hur det gick till när hon stoppades av polisen. Foto: Ellen Pan/SVT/Malin Hoelstad/SvD/TT

Filippa hade pepparspray för att skydda sig – döms för vapenbrott

Publicerad

Knivstabon Filippa hade med sig en pepparspray i handväskan för att känna sig trygg när hon gick ut på krogen på valborg. Men sprayen upptäcktes av polis, och nu döms hon för vapenbrott.

– Man lägger tid på att döma en person som känner sig otrygg istället för att ta tag i problemen som gör att kvinnor går runt med sånt här, säger 19-åringen.

Enligt Filippa är det väl känt att tjejer riskerar att råka illa ut i Uppsalas nattliv.

– Jag hade pepparsprayen för att jag känner mig osäker här. Det var också valborg, då är det mycket skit som händer.

Det finns ju laglig försvarsspray, varför använde du inte det?

– Jag hittade sprayen utomhus och såg att det stod pepparspray, men jag visste inte att det var olagligt. Ja, det kanske var fel av mig att inte kolla upp det, men jag har inte köpt den själv eller använt den.

Filippa, som tidigare är ostraffad, döms nu till dagsböter för ringa vapenbrott.

Polisen: Vill inte kommentera

SVT har varit i kontakt med Uppsalapolisen som inte vill kommentera att människor bär pepparspray av rädsla för att råka illa ut. Man vill heller inte uttala sig om vad det finns för risker med pepparspray. Presstalespersonen Tobias Ahlén Svalbro skriver dock i ett mejl:

”Det är polisens uppgift att kontrollera att alla i Sverige följer svensk lag”.

Pepparspray är bland annat lagligt i grannlandet Danmark, men där har polisens fackförbund varnat för att det kan leda till en ökning av våld. Det finns även en oro för att allmänheten inte får utbildning i hur sprayen ska användas.

Det här gäller

  • Tårgas, pepparspray och liknande omfattas av vapenlagen. Därför behöver du tillstånd av polisen för att få ha sådana anordningar.
  • Om du bär en sådan produkt utan tillstånd kan du misstänkas för brott enligt vapenlagen.
  • Det finns en mängd olika så kallade självförsvarssprayer på marknaden. Vissa omfattas av vapenlagen medan andra inte gör det.
  • Du är själv ansvarig att se till att den produkt du köper inte är tillståndspliktig.

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.