Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Blåljus kritiserade planerna på busshållplatsen redan när den byggdes för fem år sen. Hör Torbjörn Mattsson på räddningstjänsten i klippet. Foto: SVT

Kritiserade busshållplatsen byggs om igen – stoppade blåljuspersonal

Uppdaterad
Publicerad

Busshållplatsen Bureusgatan på Råbyvägen kritiserades av räddningstjänst, ambulans och polis redan innan den byggdes för fem år sedan. Trafiken stoppas helt när bussen stannar och utryckningsfordon kan inte ta sig förbi. Nu, fem år senare, tar kommunen till sig av kritiken. Till en kostnad av 4,5 miljoner kronor.

Tanken med att bara ha ett körfält var att göra det säkert för gångtrafikanter att ta sig över vägen eftersom bilar inte kunde köra om.

Men det har alltså fört med sig att utryckningsfordon har fastnat i köerna.

– Det har funnits en irritation hos alla tre organisationer att man inte har löst det här problemet som vi har sett från början. Men nu ser vi ändå en ljusning på det här, säger Torbjörn Mattsson, vakthavande brandinspektör.

Kommunen självkritisk

Kommunen förklarar förseningen med att Råbyvägen har förvandlats till en stadsgata under tiden, och att det inte funnits möjlighet att stänga av trafiken på flera ställen samtidigt.

– Ibland tar det tid i den kommunala världen. Lite längre tid än vad man kanske skulle vilja. Men nu är vi på gång, säger Christer Åkerlund, trafikingenjör på Uppsala kommun.

Den nya ombyggnationen väntas kosta 4,6 miljoner kronor.

Hör kommunens svar till blåljus i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer