Gula ärtor spilldes på vägen – bil halkade ner i diket

Uppdaterad
Publicerad

Stor halka uppstod på Bärbyleden norr om Uppsala då en last med gula ärtor tappades på vägen. En personbil körde ner i diket på grund av halkan och framkomligheten blev kraftigt begränsad.

Larmet inkom till räddningstjänsten kvart över tio under fredagsförmiddagen. Olyckan skedde på Bärbyleden, norr om Uppsala. Orsaken visade sig vara mycket halt väglag på grund av att gula ärtor hade tappats från ett fordons last.

– Det verkar ha kommit från en lastbil. Men om lastbilen finns kvar på platsen vet jag inte, säger Daniel Wikdahl, polisens presstalesperson på RLC Mitt.

Gula ärtor ett par hundra meter av vägen

Jan Ritze är styrkeledare för Bärby brandstation och arbetade vid olycksplatsen. Han berättar att ett par hundra meter av vägen täcktes. 

– Ärtor, gula sådana låg över vägen. Så det blir ärtsoppa på torsdag, säger Jan Ritze.

Han berättar att de gula ärtor har skapat samma effekt som rullgrus. De ska nu vara bortsopade från vägen.

– Det kom en lastmaskin med sopaggregat från Trafikverket och sopade bort allt, säger Jan Ritze.

Storstockholms räddningscentral meddelade vid 11-tiden att ett körfält hade öppnats upp. Vid 11.15 var räddningstjänsten helt klara på platsen.

Ingen ska ha kommit till skada i samband med olyckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.