Matematikern Jonas Petersson blir ny gruppledare för Centerpartiet i Uppsala. Foto: Centerpartiet

Han är Centerns nya gruppledare i Uppsala

Publicerad

Efter en turbulent höst för Centern i Uppsala stod det på tisdagskvällen klart vem som blir ny gruppledare för partiet. Jonas Petersson tar över rodret efter Stefan Hanna.

– Det är spännande. Det rör sig hela tiden i svensk politik. Nu har vi kompromissat på riksplan och även hittat en lokal lösning. Vi har en spännande politik och en spännande tid framför oss, säger han.

Jonas Petersson tar vid efter en händelserik höst för Centerpartiet i Uppsala, som landade i att den dåvarande gruppledaren Stefan Hanna blev utesluten i december.

– Stefan och jag samarbetade bra under den tiden han var medlem i partiet. Han och jag har inga horn i sidan till varandra. Jag är en pragmatisk människa som försöker ta tillvara de kompetenser som finns hos varje människa, säger Jonas Petersson.

Brinner för stadsbyggnadsfrågor

Han kommer ursprungligen från Kalmar, men har ”levt i exil” – som han själv uttrycker det – sedan 25 år tillbaka. Han studerade matematik i Linköping och jobbar med datorer och kommunikation. Det kommer han att fortsätta med på halvtid.

Sedan hösten sitter han i kommunfullmäktige och har innan dess bland annat suttit i Gatu- och samhällsmiljönämnden. Det området ligger honom också varmast om hjärtat.

– Jag vill ha en varsam utbyggnad och se hela kommunens potential. Växtkraften och energin ska ut i hela kommunen, inte bara i Uppsala stad.

Andra frågor han värnar om är integration.

– Jag vill se en bra och smidig integration. Vi behöver allas kompetens. Vi får många nya äldre och måste ta vara på deras kunskap också.

Engagemanget i Centerpartiet påbörjades i ungdomsförbundet på 80-talet. Sedan blev det en paus innan han återigen gick med i partiet år 2013. Och han verkar minst sagt taggad inför sin nya uppgift.

– Antingen går vi framåt eller så dör jag med partiet, säger han med ett skratt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.