Foto: SVT

Han blir ny chef för Akademiska sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Lennart Persson slutade som sjukhusdirektör har Akademiska sjukhuset haft en tillförordnad chef. Men nu är det klart vem som tar över.

Landstingsstyrelsens arbetsutskott har utsett Per Elowsson, 63 till ny sjukhusdirektör för Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han är i dag primärvårdsdirektör i landstinget och har tidigare varit narkosläkare vid akademiska sjukhuset. Elowsson tillträder i november och får en månadslön på 125 000 kronor.

– Jag känner starkt för sjukhuset. Jag började här som student 1972 och känner att det är ”mitt” sjukhus, säger Per Elowsson.

En ekonomisk utmaning

Det är en tuff uppgift som Elowsson har framför sig. I våras konstaterades att sjukhuset behövde spara 200 miljoner kronor för att få balans i budgeten.

– Det blir en utmaning att vända på skutan. Men eftersom jag tillträder 1 november har jag svårt att påverka det förrän nästa år, säger Per Elowsson.

Vad vill du göra för att bättra det ekonomiska läget?

– Man har ju redan gjort en del åtgärder, men jag vill kraftsamla på verksamhet- och ekonomistyrning. Det har att göra med ordning och reda, uppföljningar, tydlighet i mål och mening.

Inga svar på sjuksköterskebristen

Ett annat problem för Akademiska har bland annat varit bristen på sjuksköterskor, framförallt påtaglig i somras. Men hur den ska åtgärdas kan den tillträdande direktören inte svara på än.

– Inte på rak arm, nej. Det är ett komplext problem. Men ett introduktionsår är bra, så att de känner sig säkra i sin yrkesroll.

Eva Telne, som varit tillförordnad sjukhusdirektör för akademiska sedan Lennart Perssons oväntade avgång, blir chef för lasarettet i Enköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.