Tapani Vikholm med sin fru Anita Vikholm på återbesök vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: SVT

Han sågade av sin hand – och fick tillbaka den

Uppdaterad
Publicerad

Tapani Vikholm råkade såga av sig sin hand hemma på sin gård. Nu har han fått tillbaka den.

Det var för en månad sedan, när Tapani Vikholm befann sig hemma på sin gård utanför Västerås, som han av misstag sågade av sin ena hand med en vedmaskin. Hans hand hamnade emellan så att den kapades av.

Trots det som hänt hade han tillräcklig sinnesnärvaro för att plocka upp sin hand och leta hjälp samtidigt som han blödde ymnigt. Enligt handkirurgen Linda Torby, blev hans agerande hans räddning, eftersom han vid tillfället var ensam hemma och hade kunnat blöda ihjäl.

Frågades om han ville ha handen

När ambulansen kom åkte de till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Tapani Vikholm tillfrågades om han ville få tillbaka sin hand och blev informerad om att det var en väldigt riskfylld operation.

Det ville han, och efter elva timmars operationstid, satt handen åter på armen. Nu återstår en lång tid av rehabilitering och även om handen inte kommer att kunna bli densamma som innan, kommer han att kunna använda den igen.

I klippet ovan berättar Tapani Vikholm och Linda Torby mer om hur det gick till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.