Lars Niklasson och hans tävlingsbidrag till kvalet. Foto: Årets kock

Upplänningen Lars Niklasson tävlar i Årets kock för andra året i rad

Uppdaterad
Publicerad

Upplänningen Lars Niklasson har kvalat i tävlingen Årets kock och har nu gått vidare till SM-finalen. Det är för andra året i rad som han tävlar.

– Jag är dålig på råvarukunskaper och gör inte saker 'by the book'. Min styrka är smaker, säger han.

Lars Niklasson är född och uppvuxen i Bålsta och har även bott i Enköping. Nu arbetar han som kock på en restaurang i Stockholm.

Han har för andra året i rad ställt upp i tävlingen Årets kock, och har efter två dagars kval gått vidare till SM-finalen som är i september.

Varför fastnade du för matlagning?

– Det kommer från min pappa som lagade mycket mat. Jag åt dock inte så mycket och var skitkinkig och krånglig. Sen insåg jag att det var rätt gott med mat.

Vad gillar du att laga för maträtter?

– Det ska vara ganska enkelt och smakrikt. Få varor som smakar mycket. Jag vill fokusera på att umgås istället för att stå i köket.

Har du någon maträtt som du lagar ofta?

– Nej, utbudet styr. Jag köper gärna svensk och ekologiskt. När jag kommer hem från jobbet kan det bli någon pasta. Det blir också mycket vilt eftersom jag jagar en del. Mestadels i Enköping och lite i Bålsta.

Hur känns det att ha gått vidare till finalen i Årets-kock?

– Det känns bra, jag hade blivit väldigt besviken om jag inte gått vidare i år. Men jag är bitter i grunden och trodde att allt gått åt helsike.

Varför trodde du det?

– Jag är superkritik, speciellt mot mig själv och jag blir aldrig riktigt nöjd.

Vad gör att du har lyckats i tävlingen?

– Jag är dålig på råvarukunskap och teori. Jag är ingen pluggis och gör inte saker 'by the book'. Min styrka är smaker och jag får ihop goda maträtter.

Vad ska du tänka på inför finalen?

– Jag ska fokusera på att laga god mat, och träna mer på råvarukunskap och momentet handlag. Jag ska nöta helt enkelt. Ska man vinna, måste man steppa upp.

SM-finalen i Årets kock går av stapeln 12-13 september i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.