Sammanlagt löpturen på över 200 mil att ta Thomas Alm 42 dagar att slutföra. Foto: Privat/SVT

Han springer 200 mil på 42 dagar

Uppdaterad
Publicerad

Förra året samlade extremlöparen Thomas Alm in pengar till Cancerfonden genom att springa 40 långlopp. I år höjer han nivån rejält och planerar att springa genom hela Sverige.

I samband med att Thomas Alm fyllde 40 förra året beslutade han sig för att genomföra 40 långlopp till förmån för Cancerfonden. Nästa stora utmaning som han planerar är att springa genom hela Sverige. Enligt den nuvarande planeringen kommer han att starta sitt livs längsta lopp i Treriksröset i början av juni för att 42 dagar senare anlända i Smygehuk i Skåne.

– Förra året sprang jag 40 lopp på hela året, nu blir det 42 långlopp i rad. Tanken är att springa från Treriksröset till Smygehuk, alltså genom hela Sverige. Förra året var fantastiskt roligt och nu kände jag att jag vill trappa upp löpningen. Det blir en kortare tidsperiod men det kommer bli nånstans mellan 47 och 50 kilometer per dag, säger Thomas Alm.

Hur kommer man på tanken att springa genom hela Sverige?

– Det var min brors sambo som på en middag skämtade och sa ”kan du inte springa genom hela Sverige, du är ju lite knäpp så det är lagom för dig”. Efter middagen kollade jag hur långt det skulle vara att springa genom hela Sverige och beroende på vilken väg man tar är det ungefär 2150 kilometer.

Thomas Alm är ingen främling för att springa långt, med fyrtio lopp under bältet förra året hoppas han att kroppen ska klara att springa genom Sverige. Foto: Privat

Skavsår

Att springa mer än ett marathon om dagen i över 40 dagar kommer att slita på kroppen. Men det är inte uthålligheten som oroar Thomas Alm mest.

– Vi planerar att loppet ska gå i början av juni. Då kan det ju blåsa storm och vara tre grader varmt. Om det regnar kommer jag att få en massa skavsår över hela kroppen. Springer man så här långt finns det en stor risk för att få skavsår på till exempel lår eller under armarna, och de gör fruktansvärt ont om man inte kan hålla efter dem ordentligt.

Förra året startade Thomas Alm en insamling till Cancerfonden i samband med långloppen, han samlade sammanlagt in över 50.000 kronor. Upplägget för sommarens extremlöpning blir att starta en ny insamling, men den här gången kommer han att skänka pengar till den ideella organisationen Ung Cancer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer