Repet var uppspänt mellan två träd. Foto: Privat

Han var 10 centimeter från döden

20-åringen från Björklinge var ute och åkte med sin fyrhjuling när han plötsligt körde rakt in i ett rep som spänts upp mellan två träd. Hade repet suttit 10 centimeter högre så hade det hela kunnat sluta annorlunda, enligt pappan.
– Jag kunde ha förlorat min son igår, säger han.

Pappan berättar för SVT Nyheter Uppsala att sonen var på väg till en kompis, körandes med sin fyrhjuling, när det plötsligt tog stopp.

– Där hade någon spänt upp en lina, grov som ett lillfinger mellan två träd. Han ser den inte och kör rakt in i den. Den var ju så stark att den fick fyrhjulingen att slå runt. Som tur var hade han hjälm och ryggskydd, berättar pappan.

Repet gick av

Händelsen, som UNT också rapporterat om, inträffade i Björklinge i onsdags. Sonen träffades hårt av repet över bröstkorgen och biceps. Repet gick av samband med krocken.

– Han kunde knappt äta igår och idag ligger han mörbultad hemma i sängen och knaprar smärtstillande. Man får ju inte köra han till akuten heller, envis som han är, säger 20-åringens pappa, till SVT Nyheter Uppsala.

Han upprörs av hur någon ens kommer på tanken att sätta upp ett rep på det här sättet.

”Kunde förlorat min son”

– Vad är det för jävla idiot som gör så här? Hade repet suttit 10 centimeter högre så hade huvudet åkt. Jag blir alldeles gråtfärdig av tanken att jag faktiskt kunde förlorat min son igår, säger han.

Även 20-åringen själv skrev en lapp efteråt som han fäste på repet.

– Han hade en ryggsäck med grejer med sig, varför vet jag inte, men han tog upp en lapp där han skrev: ”Hade du satt linan 10 centimeter högre så hade du dödat mig”.

Svårt att utreda

Familjen har polisanmält händelsen. Lisa Sannervik, presstalesperson vid Uppsalapolisen säger att man rubricerar det som misshandel. Och det är inte ovanligt att man får in anmälningar om sådana här händelser.

– Det blir någongång ibland, just där en tråd eller lina varit uppspänd över en cykelväg eller en gångväg. Det är inte första gången som vi hör talas om det.

Polisen: ”Riktigt allvarligt”

Hur går det att utreda den här typen av brott?

– Det är jättesvårt att utreda brotten, man vet ju inte hur länge repen suttit uppspända. Den som passerar först drabbas ju av det, uppsåtet kan vi bara spekulera kring, säger Lisa Sannervik.

Vad tänker du själv runt den här typen av händelser?

– För det första blir man ju väldigt glad när de som råkat ut för det här inte blir allvarligt skadade. Åker man in i hög hastighet med ett fordon som i det här fallet, så kan det ju bli enorma skador. Det är riktigt allvarligt att göra på det här sättet, säger Lisa Sannervik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer