Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hanna om förlöjligandet av L Visa alla (2)
Visa alla (2)

Centern i splittring – kommunalråd pekas ut som problem

Uppdaterad
Publicerad
Trots att Centerpartiet i Uppsala gick framåt i kommunvalet stormar det i partiet. Flera personer på olika positioner i partiet i Uppsala är kritiska till Stefan Hannas sätta att leda och bemöta andra.

Klockan 12.50 den 18:e oktober gick Centerpartiets kretsstyrelse ut och försvarade kommunalrådet Stefan Hanna, detta efter avgångskrav från Centerpartiets ungdomsförbund i Uppsala län och uppgifter om en tystnadskultur som kopplas ihop med Stefan Hannas ledarstil.

”Vi ställer oss bakom Stefan Hanna som vår ledare i arbetet med att driva och genomföra vår politik”, står det i pressmeddelandet. Men samtidigt som partiets toppskikt nu gör ett försök att sluta leden, så finns ett missnöje i partiet med Stefan Hannas ledarskap och ledarstil.

SVT Nyheter Uppsala har talat med ett stort antal medlemmar på olika positioner, och det är bilden av ett splittrat parti i Uppsala som växer fram:

Flera centerpartister runt kommunalrådet Stefan Hanna är kritiska mot hans ledarstil, som de anser har brister. Flera personer hävdar att Hanna använder sig av härskarteknik. Foto: SVT

Det finns ett par personer i partiet som har varit öppet kritiska mot Stefan Hanna, men de flesta vill vara anonyma, av olika skäl. Mycket av kritiken är koncentrerad till ledarskap och ledarstil. Härskarteknik är ett återkommande ord i de samtal SVT Nyheter har haft med flera personer. Flera personer använder orden ”förminska”, ”förtala” och ”nedsättande” när de talar om Stefan Hannas sätt att utöva makt.

”Det är som Dr Jekyll och Mr Hyde. Han har två olika sidor – alla har inte sett dem”, säger en person som har jobbat nära Stefan Hanna.

Får stöd

Kritiken mot Stefan Hannas sätt att leda och företräda är frän och kommer från flera håll, men han får också stöd. Så här säger några personer som vi har pratat med. Även de som vi har fått kontakt med, som stöttar Stefan Hannas sätt att leda, uppger att de vill var anonyma.

Rigmor Stenmark (C) med erfarenheter från riksdagen går nu in i Uppsalapolitiken.
  • ”Aldrig hänt att jag har blivit överkörd. Jag känner inte alls igen mig i kritiken.”
  • ”Jag har inga problem med honom.”
  • ”Han är engagerad och bidrar med perspektiv från företagsorganisation och entreprenörskap”.
  • ”Jag känner inte igen mig i härskarteknik.”

En som öppet stöder Stefan Hanna är före detta riksdagsledamoten Rigmor Stenmark (C). Hon börjar nu om som ersättare i kommunfullmäktige i Uppsala och som ledamot i kretsstyrelsen.

– Jag står helt bakom. Han står stadigt. Det är bara att lyssna på honom i kommunfullmäktige för att förstå att han är en lysande politiker, säger Rigmor Stenmark.

Men kritiken här handlar inte om Stefan Hanna i talarstolen, den tar sikte på hur han bemöter partikamrater som kanske har en annan åsikt, eller är på väg upp i partiet?

– Det får stå för dem.

Samtidigt säger Rigmor Stenmark att det är viktigt att det ska finnas plats för olika åsikter, och att de som är av en annan uppfattning också respekteras.

– Annars skulle politiken dö.

Se och hör Stefan Hannas svar på ledarkritiken i klippet intill.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stefan Hanna utesluts

Mer i ämnet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hanna om förlöjligandet av L
Flera centerpartister runt kommunalrådet Stefan Hanna är kritiska mot hans ledarstil, som de anser har brister. Flera personer hävdar att Hanna använder sig av härskarteknik. Foto: SVT