Hans släkting sköts till döds: ”Sverige är på väg till helvetet”

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens skjutningar i Uppsala har väckt stor oro runt om i staden. Vid olika tillfällen har två personer skjutits till döds på öppen gata. Vi har träffat en nära anhörig till en av dem som sköts till döds för att höra hur han ser på det som hände och våldsspiralen i Uppsala.

Uppsalapolisen utreder för tillfället fyra mord och fem mordförsök. Sammanlagt har det skett 13 skjutningar i Uppsala under 2018 i sin helhet. Två dödsskjutningar så sent som för bara några veckor sen.

Läget för polisen beskrivs som ansträngt och regionpolischef Carin Götblad uttryckte under torsdagen förra veckan frustration inför situationen.

– Vi försöker, men det räcker inte till, sa hon då.

– Vår lagstiftning och samhälle är inte byggd för den här komplexa situationen, sa hon vidare på den presskonferens som polisen höll med anledning av situationen.

Polisen valde kort efter de senaste skjutningarna att sjösätta ”Operation Lynx Teodor”. En insats inriktad på Gränby-området för att få kontroll på situationen.

Landshövdingen och Uppsala kommun valde också under förra veckan att bjuda in rikspolischefen Anders Thornberg till Uppsala. I inbjudan vädjade de om ytterligare hjälp och samarbete för att tackla det eskalerande våldet.

Anhöriga

Och många är de drabbade. Bortsett ifrån de direkt påverkade (inom de kriminella miljöerna) drabbas samhället i stort men också närstående och anhöriga.

Vi har träffat en nära anhörig till en av dem som sköts till döds nyligen för att höra hur han ser på det som hände och våldsspiralen i Uppsala.

Vi träffas i en lägenhet som inte är mannens egen, han har skyddsväst på sig och han vill vara anonym för att han, liksom många andra i området, känner sig rädd.

Skyddsvästen som mannen bär till vardags. Foto: SVT

Vem håller han ansvarig – om någon? Hur bör situationen lösas och av vem i sådana fall?

Hör mannens berättelse i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skjutningarna i Uppsala 2018

Mer i ämnet