Här anländer Islands talman – lång kortege på E4:an

Publicerad

Torsdagen den 16 maj besöker det isländska alltingets talman Steíngrimur J. Sigfússon Uppsala. Besöket är en del av ett officiellt Sverigebesök, och i Uppsala väntas Sigfússon besöka landshövdningen Göran Enander.

Alltingets talman Steíngrimur J. Sigfússon är inbjuden till Sverige av riksdagens talman Andreas Norlén (M). Besöket har pågått från den 14 maj och ska under torsdagen den 16 maj avslutas i Uppsala.

Under besöket har talmannen bland annat haft audiens hos Kungen, samt träffat riksdagsledamöter och statsråden Margot Wallström (S), Ann Linde (S) och Ibrahim Baylan (S).

Sista dagen, den 16 maj, vigs åt Uppsala. Landshövding Göran Enander tar emot på Uppsala slott, där delegationen bland annat får en guidad visning av rikssalen.

Här rullar kortegen in i Uppsala city Foto: SVT

Under dagen väntas också delegationen träffa det 70-årsjubilerande Isländska sällskapet som främjar studier av isländska och isländsk kultur och arbetar för att stärka de kulturella förbindelserna mellan Sverige och Island.

– Island och Sverige är nära sammanlänkade genom såväl historien som samtiden. Att delegationen väljer att lägga stort fokus på Uppsalas rika historia är mycket glädjande, kommenterar landshövding Göran Enander i ett pressmeddelande.

Senast Sverige hade officiellt besök av Island var då det isländska presidentparet besökte det svenska kungaparet i januari 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer