Här är aspen som vann racet i Fyrisån

Hela 150 länsbor ville tävla med en märkt asp i ån, men bara en fisk kunde vinna. Och personen som registrerat sig på just den aspen, förstås.

3DD.003BDCE1FF. Det är det långa och något komplicerade numret på den asp som var först att passera Islandsfallet, och fångas på film i aspracet. Tävlingen hade 150 deltagare, men vinnaren tog en stor seger med drygt 8 timmars marginal till tvåan.

Den som stod registrerad på aspen, och därmed kammade hem en middag för två, var Uppsalabon Anna-Maria Aulin.

– Jättekul att få vinna! Och kul att tävlingen har uppmärksammat aspen som är vår landskapsfisk, säger hon i ett pressmeddelande.

”Inga oklarheter”

Det var Länsstyrelsen i Uppsala län och Upplandsstiftelsen som bjöd in till tävlingen. Och länsstyrelsen meddelar att hanen som passerade i full fart klockan 05.52 den 8 april var 76 centimeter lång och vägde 4.980 gram.

– Det var inga oklarheter här inte. Den vinnande aspen passerade räknaren i full fart vilket man själv kan se på filmen, säger Daniel Brelin, länsfiskekonsulent vid länsstyrelsen.

Hela 200 personer ville delta i tävlingen som enbart rymde 150 deltagare. Nu återstår att se om det blir ett nytt race nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer