Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se Martin Lima de Faria visa hur de koldioxidabsorberande kloten fungerar. Foto: SVT

Hans konst slukar koldioxid – kan komposteras efter sex månader

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalakonstnären Martin Lima de Faria har skapat ett av världens första koldioxidabsorberande konstverk. Tillsammans med forskare har han tagit fram ett jordklot som suger upp koldioxid samtidigt som det visualiserar kraftigt minskade utsläpp – den kombinationen är ny, enligt Lima de Faria. Efter hand byter klotet skepnad – ju mer koldioxidutsläppen minskar, desto mer träder hav och länder fram.

Konstverket ”CO2zero” är gjort av trä och magnesiumsilikat, och är en del av utställningen Sustainartillery+ på Galleri 1 i Uppsala. Där undersöker Martin Lima de Faria om konsten kan vara ett vapen för en hållbar utveckling.

Under sex månader absorberar ytan koldioxid innan den förvandlas till magnesiumkarbonat, sand och vatten. Då kan jordklotet komposteras. Fredrik Borg står för modellerna och tekniken, medan Martin Lima de Faria ligger bakom idén. Prototypen är skapad med forskare inom geologisk lagring av koldioxid, bland annat vid Åbo Akademi.

Martin Lima de Farias tanke är att kloten ska kunna placeras i en skola, hos en organisation eller i ett styrelserum för att manifestera hållbart arbete. Idén fick han genom sina barn.

– Jag ville inge hopp kring klimatet, och funderade på om det finns något sätt. När jag jobbade med forskare vid Uppsala Innovation Center var många vetenskapliga modeller svåra att förstå. Det här är mer lekfullt och pedagogiskt, säger han.

Hör Martin Lima de Faria berätta mer om hur konstverket fungerar i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer