Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ser du en av Sveriges få poppelodlingar. Foto: August Viberg/SVT

Här är trädet som kan ersätta bomull

Uppdaterad
Publicerad

I ett samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet och Stockholms universitet framställs bomullsliknande material från träslaget poppel. Förhoppningen är att poppeln ska kunna ersätta hälften av världens bomullsproduktion.

– Man kan spara 55 000 Globen fyllda med vatten, varje år, säger Joseph Samec, professor i organisk kemi vid Stockholms universitet.

För att minska den klimatpåverkan som bomullsproduktion ger har Anneli Adler, forskare i växtproduktionsekologi vid SLU tillsammans med Joseph Samec, professor i organisk kemi vid Stockholms universitet, tagit fram en metod för att omvandla träd till textil. Träden kräver både mindre vatten och tid för att växa.

– Poppel är väldigt yteffektivt, säger Anneli Adler.

Projektet har genomgått en grundvetenskaplig fas och kommer därefter påbörja en pilotfas, för att se eventuella problem vid massproduktion. Fasen varar i ungefär tre år.

Vilken inverkan kan det här få på miljön?

– Man skulle kunna ungefär halvera bomullsproduktionen i hela världen, säger Joseph Samec.

I klippet hör du forskarna berätta om hur trädet kan minska miljöpåverkan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.