Freshte Hosseini visar upp ett av sina verk som ska illustrera ett sommarjobb. Foto: Elina Gleisner

Ungdomarna valdes ut till ovanliga sommarjobbet

Publicerad

Sex ungdomar i Uppsala har fått ett annorlunda sommarjobb i år. De ska nämligen göra affischer som föreställer andra sommarjobbare. Målet är att upplysa människor om vilka jobb som unga har under sommaren.

Vissa av ungdomarna vill bli konstnärer i framtiden, medan andra bara är glada över att få ett sommarjobb. I klippet ovan berättar de om hur de skapar konst som de sedan trycker till affischer i deras egengjorda tryckpress.

– Det här har fått mig ännu mer intresserad av att jobba som konstnär, säger Freshte Hosseini som är en av sommarjobbarna.

De färdiga affischerna föreställer andra sommarjobbare som exempelvis arbetar på äldreboenden, i parker och på fotbollsskolor runtom i staden.

– Vi vill visa för de som kanske inte har egna ungdomar vad sommarjobbarna gör, säger Natalia Dahnberg, intendent på Uppsala Konstmuseum som är ansvarig för sommarjobbarna.

Därför är sommarjobbet som konstnär viktigt:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.