Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du veta var sandstranden ska ligga och hur de svårtvättade prickarna ser ut idag. Foto: SVT

Uppsalas nya sommargator – i år med sandstrand

Uppdaterad
Publicerad

För tredje året i rad görs Uppsalas sommargator i ordning. Och i år satsar kommunen på sandstrand och bryggor – mitt i city.

Under måndagen började kommunen ställa ut de gula blomlådorna och möblerna på Svartbäcksgatan och Östra Ågatan. Barn vid bland annat Öfvre Slotts förskola har skapat pynt och flaggspel som hänger vid Gotlandsparken och på Nybron.

– Det här är ett sätt att öka användandet av vårt centrum. Vi vill minska biltrafiken och öka känslan av att gatorna är till för gående, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden vid Uppsala kommun.

Prickar som inte gick bort

Hur mycket kostar sommargatorna?

– Förra året landade det på ungefär 600 000 kronor och i år blir det lite mer än det, den exakta summan är inte klar ännu, säger Rickard Malmström.

Det här är tredje året som Uppsala får sommargator och andra gången som det görs i ordning på Svartbäcksgatan. På just Svartbäcksgatan uppstod problem med målade gula och gröna prickar som vara svåra att få bort när sommaren var över.

I klippet får du veta var sandstranden ska ligga och hur de svårtvättade prickarna ser ut idag.

Gatorna som görs om till sommatgator är:

  • Östra Ågatan, mellan S:t Olofsgatan och Bangårdsgatan
  • Svartbäcksgatan, mellan S:t Olofsgatan och Skolgatan

Sommargatorna gäller från 16 maj till 16 september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer